سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اخبار روز پلیمر

معرفی انواع دریچه منهول

    نظر

در سطح شهر یا برخی مکان‌های عمومی منهول‌های مختلفی به منظور فاضلاب، مخابرات و برق تعبیه شده است. برای جلوگیری از سقوط افراد به داخل آن‌ها و دسترسی راحت برای بازدید و تعمیر منهول از دریچه منهول استفاده می‌کنند. منهول فضایی برای دسترسی افراد به انشعاب‌های فاضلاب و مخابرات است.

انواع دریچه منهول با توجه به مکانی که قرار است از آن‌ها استفاده کنند متفاوت است. به عنوان مثال برای دسترسی به تاسیسات زیر زمینی درپوش‌ها از جنس بتن، چدن، چدن بتن، کامپوزیت بتن، و پلی اتیلن است. در مکان‌هایی که ترافیک سنگین وجود دارد از دریچه‌هایی با وزن بیشتر استفاده می‌کنند تا هنگام عبور از روی آن‌ها در جای خود محکم باشند.

مزایای دریچه منهول پلی‌اتیلنی

همان‌طور که گفته شد، درب منهول پلی‌اتیلنی نسبت به دریچه‌های انواع دیگر کاربرد بیشتری دارند.‌ این دریچه‌ها ویژگی‌های بسیاری دارند که در زیر به برخی از مهم‌ترین مزایای استفاده از درب‌های منهول پلی‌اتیلنی اشاره شده است:

  • مقرون به صرفه بودن خرید دریچه پلی‌اتیلنی
  • استحکام و مقاومت بالا در مقابل انواع ضربه و فشار
  • دارای عمر مفید طولانی و همچنین عمر انبارداری بالا با رعایت اصول نگهداری و ایجاد شرایط گردش هوا در فضای انباری
  • برخورداری از مقاومت شیمیایی عالی در برابر عامل‌های خوردگی و جوی
  • دارای سیستم پیوسته و کامل
  • دارای ضریب زبری بالا به منظور ایجاد امنیت و جلوگیری از لیز خوردن افراد
  • برخورداری از سرعت راه‌اندازی بالا و هزینه نصب پایین

بتن: در دریچه بتنی از الیاف پلیمری استفاده می‌کنند. پلیمر به منظور افزایش مقاومت دریچه در برابر ضربه، نفوذ آب در بتن و سایش مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این بتن خشک است استفاده از الیاف پلیمری خشکی بتن را که باعث ترک خوردگی می‌شود کاهش می‌دهد.

چدن خاکستری: این نوع دریچه از جنس آهن است که شمش آهن را در کوره ذوب می‌کنند و در قالب دریچه می‌ریزند. از مزیت‌های این دریچه می‌توان به مقاوم بودن در برابر ضربه و گاز هایی از جمله اسید سولفوریک اشاره کرد. سطح این دریچه به صورت برجسته به منظور ایجاد اصطکاک طراحی می شود. یکی از نقاط ضعف این نوع دریچه کیفیت پایین لوگوی شرکت سازنده و مندرجات شرکت کارفرما است.

چدن داکتیل: این نوع دریچه از چدن نشکن است. انعطاف پذیری و انبساط بالایی نسبت به چدن خاکستری دارد. این نوع دریچه قابل بازیافت است.

کاربردهای دریچه منهول

کاربردهای این دریچه با توجه به محل نصب و کارفرما مشخص می‌شود. از دریچه‌ها در بازرسی فاضلاب، شهرداری، برق، مخابرات، تاسیسات آب و گاز و نفت استفاده می‌شود. با توجه به کاربرد دارای شکل های چهارگوش و دایره هستند. بیشتر سایز مورد استفاده در آن‌ها ابعاد 60 و 80 سانتی است. دریچه در بخش ورودی منهول به صورت درپوش قرار می‌گیرد. بر روی دریچه چند حفره ایجاد میکنند که بتوانند به وسیله قلاب دریچه را بلند کنند.

برخی از درب‌های منهول برای جمع آوری آب‌های سطح زمین و آب باران و انتقال آن‌ها به فاضلاب شهری مورد استفاده قرار می‌گیرد که به آن‌ها دریچه های آبرو گفته می‌شود. کاربرد این دریچه‌ها بیشتر در شهرداری است.

جنس و شکل دریچه منهول

دریچه کامپوزیتی: این نوع از دریچه از الیاف تقویت کننده از جنس سیلیس ساخته می‌شوند که به صورت یکپارچه درون ماتریس با جنس رزین ترموست قالب گیری می‌شود.

نانو کامپوزیت: این دریچه از سیمان ساخته می‌شود. از مزیت‌های دریچه نانو کامپوزیت، بر پایه بتن سبک، الیافی با مقاومت خمشی و فشاری بالا و بالا بودن تحمل بار متمرکز است.

پلی اتیلنی: دریچه از ترکیب پلیمر بتن با فریم چدن یا فریم پلیمری و یا جنس اتیلن با چدن و بتن ساخته می‌شود. دریچه منهول پلی اتیلن کاربرد بسیار گسترده‌ای دارد، این دریچه در صنایع نفت و گاز و آب و فاضلاب و پتروشیمی کاربرد دارد و از آن در این صنایع استفاده زیادی می‌شود. وجود دریچه در این صنایع، مشکلاتی را هم ایجاد کرده است که می‌توان برای نمونه به شکستن این دریچه‌ها و پوسیده شدن آن اشاره کرد. زنگ زدن این گونه دریچه‌ها امری رایج است و باید از دریچه‌هایی استفاده کرد که ضد زنگ باشند.

نحوه محاسبه قیمت دریچه منهول

  • نحوه محاسبه قیمت دریچه منهول به این صورت است که وزن دریچه را در قیمت مواد اولیه ضرب می‌کنند و سود و هزینه تولید و هزینه حمل آن را در مجموع محاسبه می‌کنند.
  • جنس بتنی ارزان‌ترین نوع آن و چدن داکتیل گران ترین نوع آن است.
  • قیمت دریچه با توجه به ابعاد و جنس آن متغییر است.

کلاس بندی درب منهول

دریچه منهول با توجه به میزان تحمل بار وارد شده دارای شش کلاس بندی درب منهول است.

Aکلاس: تحمل وزن 1.5 تن. در پیاده روها قابل استفاده است.

Bکلاس: تحمل وزن 12.5 تن. در پارکینگ خودرو قابل استفاده است.

Cکلاس: تحمل 25 تن. در محل هایی با فاصله کمتر از نیم متر از خیابان قابل استفاده است.

Dکلاس: تحمل 40 تن. در شانه خاکی و محل عبور خودرو قابل استفاده است.

E کلاس: تحمل 60 تن. در لنگرگاه ها و بنادر قابل استفاده است.

Fکلاس: تحمل 90 تن. در باند پرواز فرودگاه مورد استفاده است.

مزایا و معایب انواع دریچه منهول

هر کدام از انواع آن دارای مزایا و معایبی هستند. برای مثال نوع دریچه چدنی، خطر زنگ زدگی و در نهایت پوسیدگی را به دلیل مقاومت کم در برابر مواد شیمیایی دارد و در معرض مواد فاضلابی و آب باران مقاومت زیادی ندارد. به همین علت عمر مفید آن کم است. در برخورد با وزن سنگین بسیار آسیب پذیر است.
منهول‌های بتنی نیز بسیار سنگین است و مقاومت خوبی را در برابر مواد شیمیایی ندارد و گاها در مواردی آسیب پذیر است. برای افزایش مقاومت دریچه بتنی از الیافت‌های کامپوزیتی استفاده میشود که به آن نیز دریچه منهول بتن پلیمری گفته می‌شود. اما بیشتر به توضیح نسل جدید آن‌ها یعنی منهول کامپوزیتی که شامل سه نوع بود پرداخته خواهد شد.
منهول کامپوزیتی FRP شامل الیاف تقویت شده با رزین است. رزین‌هایی نظیر پلی استر اشباع شده و الیافی مانند الیاف شیشه و کوارتز موادی است که در ساخت منهول FRP به کار می‌رود. به دلیل چینش الیاف در یک و یا دو جهت مقاومت بالایی در برابر تنش‌ها دارد و در عین سبکی بسیار مقاوم است همچنین ماهیت پلی استر و دیگر رزین‌های پلیمری سبب می‌شود در برابر مواد شیمیایی، آب و رطوبت بسیار مقاوم باشد. توانایی تحمل بار بسیار بالایی دارد اما ساخت آن کمی پیچیده است.

هندهول کامپوزیتی یا حوضچه مخابراتی یکی از انواع دریچه های کامپوزیتی است که جهت دسترسی راحتر به سیستم‌های مخابراتی، فاضلاب، شبکه های فیبر نوری، کابل های برق و غیره استفاده می‌شود.

منبع: https://www.irpolymer.com/%d8%af%d8%b1%db%8c%da%86%d9%87-%d9%85%d9%86%d9%87%d9%88%d9%84/